انواع كانتينرهاي دريايي و آشنايي با استانداردها و كاربردهاي آن‌ها ؛ انواع كانتينر

۱۲ بازديد

انواع كانتينرهاي دريايي و آشنايي با استانداردها و كاربردهاي آن‌ها

مقدمه

امروزه حمل و نقل دريايي، يكي از پركاربردترين روش‌هاي حمل و نقل است. اين نوع از حمل و نقل از گذشته نيز جزو روش‌هاي اصلي حمل و نقل دريايي محسوب مي‌شده است و تاريخچه طولاني براي حمل كالا به نقاط مختلف جهان دارد. درياها و آب‌هاي آزاد به سبب اين كه متعلق به كشور خاصي نيستند، تعرفه حمل و نقل نيز به آن‌ها تعلق نمي‌گيرد و به همين دليل حمل و نقل دريايي يكي از روش‌هاي ارزان حمل و نقل است. اين ارزاني باعث شده كه هزاران كشتي حامل انواع كانتينرهاي دريايي از طريق آب‌هاي آزاد كالاهاي مردم، شركت‌ها و دولت‌ها را به طور روزانه جا به جا مي‌كنند.

انواع كانتينر ؛ امروزه استفاده از كانتينر در حمل و نقل دريايي بسيار بيشتر از روش‌هاي ديگر است و همين مسئله باعث شده كه انواع كانتينرهاي دريايي مورد استفاده قرار بگيرند. بسياري از افرادي كه به تازگي با حمل و نقل دريايي آشنا مي‌شوند، با اهميت كانتينرها در اين نوع حمل و نقل آشنا نيستند. اما كانتينرها يكي از مهم‌ترين مولفه‌ها در اين نوع حمل و نقل هستند و از جنبه‌هاي مختلفي روي حمل و نقل دريايي تاثير مثبت مي‌گذارند. اين تاثير آن قدر زياد است كه گاها حمل و نقل دريايي را حمل و نقل با كانتينر مي‌نامند.

ما در اين مطلب از وبلاگ شركت حمل و نقل بين المللي ستاره آبي دريا قصد داريم كه در مورد اين نوع كانتينرها صحبت كنيم و انواع كانتينرهاي دريايي را بررسي كنيم. همچنين در ادامه به اندازه‌ها و كاربردهاي مختلف كانتينرها نگاهي مي‌اندازيم. آشنايي با اين مسئله باعث خواهد شد كه درك درستي از حمل و نقل دريايي پيدا كنيد. همچنين اگر قصد داريد كه كالاهايي را با اين روش جا به جا كنيد، شناخت كانتينرها باعث خواهد شد كه دچار مشكل نشويد.

آشنايي با كانتينر

كانتينر يك محفظه حمل و نقل استاندارد بزرگ است كه براي حمل و نقل بار طراحي و ساخته شده است. از اين ظروف بزرگ مي‌توان در حالت‌هاي مختلف حمل و نقل – از كشتي به راه آهن تا كاميون – بدون بارگيري چندباره استفاده كرد. كانتينر در درجه اول براي ذخيره سازي و حمل و نقل مواد و محصولات به صورت كارآمد و ايمن در سيستم حمل و نقل بين المللي استفاده مي‌شود. البته از اين نوع ابزارهاي حمل و نقل براي جا به جايي‌هاي منطقه‌اي بين مناطق نزديك نيز استفاده مي‌شود. اين ظروف تحت نام‌هاي مختلفي مانند كانتينر، گُنج بار، كانتينر دريا و اقيانوس شناخته مي‌شوند.بر روي همه اين كانتينرها كدهايي درج شده است كه در سراسر دنيا معتبر هستند. كد كانتينر باعث مي شود امكان محل بار به مقصد اشتباهي تقريبا به صفر برسد.

 

اين ظروف حمل و نقل از جنس‌هاي مختلفي ساخته شده و مورد استفاده قرار مي‌گيرند. به طور معمول، استفاده از كانتينرهاي فلزي و فايبرگلاس بسيار مرسوم است و كاربردهاي بيشتري از ساير جنس‌ها (برخي اوقات چوبي) دارد. همچنين طيف كالاهايي كه با اين نوع ظروف حمل و نقل مي‌توان آن‌ها را جا به جا كرد نيز بسيار متنوع است. به عنوان مثال به جز كالاهي جامد، كالاهاي مايع يا گاز را نيز مي‌توان با انواع خاصي از كانتينر طوري جا به جا كرد كه دچار نشت نشوند.

همين مسئله باعث شده كه انواع كانتينرهاي دريايي در جا به جايي سوخت نيز مورد استفاده قرار بگيرند. در سال ۲۰۱۲، حدود ۲۰.۵ ميليون كانتينر در جهان وجود داشت كه در انواع مختلفي توليد شده بودند. حالت جعبه مانند كانتينرها و دسته‌ها و گيره‌هايي كه حين توليد اين كالا روي آن تعبيه مي‌شود، باعث شده كه اين نوع كالا براي جا به جايي مناسب‌تر از جعبه‌هاي پلاستيكي يا آهني باشد. در واقع شركت‌هاي توليد كننده كانتينرها را توليد كرده‌اند تا از جا به جايي كالاهاي كوچك‌تر جلوگيري شود.

تاريخچه استفاده از كانتينر در حمل و نقل

كانتينرها در ابتدا در حمل و نقل زميني و توسط قطارها مورد استفاده قرار گرفتند. تا دهه ۱۸۳۰، راه آهن در چندين قاره وجود داشت و از كانتينرها براي حمل و نقل كالاها بين شهرها استفاده مي‌كردند. راه‌آهن ليورپول و منچستر در انگليس يكي از اين موارد بود. كانتينرهاي اوليه جعبه‌هاي چوبي مستطيلي ساده‌اي بودند كه از آنها براي انتقال زغال سنگ از كارخانه‌هاي لنكشاير به ليورپول استفاده مي‌شد. البته شكل‌هاي ديگر اين ظروف قبلا نيز وجود داشت. در جنگ جهاني دوم اين ظروف بزرگ حمل و نقل نقش مهمي در انتقال كالا داشتند و داراي قاب فولادي با ديوارهاي چوبي، كف، سقف و درها بودند.

 

با افزايش اهميت كانتينرها سازمان‌هاي جهاني تصميم گرفتند استانداردهايي براي اين ابزارهاي حمل و نقل تعريف كنند. اولين استاندارد بين المللي كانتينرها در سال ۱۹۳۳ توسط Bureau International des Containers et du Transport Intermodal (B.I.C) ايجاد شد و دومين استاندارد نيز در سال ۱۹۳۵، و براي حمل و نقل بين كشورهاي اروپايي مختلف تعيين شد. كانتينرهاي توليدي در آمريكا هم كمي بعدتر شامل استانداردهاي جهاني شدند. پس از اين مسئله، پايانه‌هايي براي بارگيري و همچنين كارخانه‌هاي بزرگ براي توليد كانتينر تاسيس شدند و استفاده از كانتينر در حمل و نقل دريايي نيز مرسوم شد و انواع كانتينرهاي دريايي نيز به تدريج در حمل و نقل دريايي مورد استفاده قرار گرفتند.

مزاياي حمل و نقل با كانتينر

محافظت كالا در برابر انواع حوادث طبيعي از جمله طوفان، باران و آفتاب

محافظت كالا در برابر سرقت در طول مسير حمل

راحت شدن فرآيند بارگيري

استفاده بهينه از فضاي خالي كشتي

شمارش راحت‌تر كالاها

انواع كانتينرهاي دريايي

كانتينرها را به شيوه‌هاي مختلفي دسته بندي مي‌كنند. به عنوان مثال اين كانتينرها را از نظر اندازه مي‌توان به انواع مختلف زير دسته بندي كرد.

انواع كانتينر از نظر اندازه و حجم

كانتينرها از نظر اندازه معمولا به كانتينرهاي ۲۰ فوتي و كانتينرهاي ۴۰ فوتي تقسيم مي‌شوند. البته ممكن است كه اندازه‌هاي كوچكتر يا بزرگتر نيز داشته باشند. شركت‌هاي حمل و نقل دريايي كه قصد دارند كالاها را جا به جا كنند، سعي مي‌كنند كالاها را از نظر اندازه و وزن طوري تنظيم كنند كه مضربي از ۲۰ يا ۴۰ فوت شوند. البته اين فقط دسته بندي از نظر اندازه است. اين دسته بندي‌ها مي‌توانند با دسته‌بندي‌هاي ديگري نيز تركيب شوند. به عنوان مثال كانتينرهاي ۲۰ فوتي سقف دار، كانتينرهاي ۴۰ فوتي سقف دار، كانتينرهاي ۲۰ فوتي و ۴۰ فوتي بي‌سقف، يخچالي و غيره گونه‌هاي مختلف اين نوع كانتينرهاي دريايي هستند كه براي مصارف مختلف مورد استفاده قرار مي‌گيرند. در ادامه به بررسي دسته‌بندي‌هاي ديگر اين كانتينرها خواهيم پرداخت.

 

كانتينرها از نظر شكل بدنه

همانطور كه گفتيم، كانتينرها از نظر شكل بدنه نيز تقسيم بندي‌هايي دارند. مثلا كانتينرهاي كفه‌اي كه از دو ديواره تشكيل شده‌اند، يكي از اين كانتينرها هستند كه بنا به نظر خود مي‌توانيد ديواره‌هاي آن را جمع كنيد. كالاهايي كه برف و باران و شرايط آب و هوايي سخت بر آن‌ها اثري ندارد و آن‌ها را خراب نمي‌كند، مي‌توانند در قالب اين كانتينرها جا به جا شوند.

يكي ديگر از انواع كانتينرهاي دريايي كانتينرهاي بدون سقف هستند. اين كانتينرها البته ديواره‌هاي كناره را دارند. از اين كانتينرها براي جا به جايي كالاهايي استفاده مي‌شود كه ارتفاع آن‌ها بسيار زياد است و سقف باعث خواهد شد كه در يك كانتينر جا نشوند.

نوع ديگري از كانتينر وجود دارد كه از دو طرف، آزاد هست و البته در دارند. به اين كانتنرها، كانتينرهاي دو در مي‌گويند. از اين كانتينرها براي كالاهايي استفاده مي‌شود كه عرض زيادي دارند. معمولا سقف اين كانتينرها كوتاه است.

نوع ديگري از كانتينرها وجود دارد كه به آن‌ها كانتينر ارتفاع كوتاه مي‌گويند. اين كانتينرها مناسب كالاهايي هستند كه در صنعت استفاده مي‌شوند. به عنوان مثال سراميك، سنگ و مواد معدني را با اين كالاها جا به جا مي‌كنند.

نوع ديگري از كانتينرها وجود دارند كه در آن‌ها در بغل است و به آن‌ها بغل باز يا اوپن سايد مي‌گويند. اين نوع كانتينرها براي كالاهاي مختلفي استفاده مي‌شوند. استفاده از اين كانتينر باعث مي‌شود كه بتوان به راحتي از عمل بارگزاري و بيرون آوردن كالا از داخل كانتينر را انجام داد.

 

انواع كانتينرهاي دريايي از نظر كاربرد

كانتينرهاي دريايي را از نظر كاربرد نيز مي‌توان دسته بندي كرد. به عنوان مثال كانتينرهايي وجود دارند كه به آن‌ها كانتينر يخچالي مي‌گويند. اين كانتينرها براي كالاهايي استفاده مي‌شوند كه نياز به سرما دارند و اگر سرما به آن‌ها نرسد، خراب مي‌شوند.

كانتينرهاي ديگري وجود دارند كه به آن‌ها كانتينرهاي عايق مي‌گويند. اين كانتينرها براي كالاهايي استفاده مي‌شوند كه گرما و سرما باعث خواهد شد كه خراب شوند و آسيب ببينند. در اين نوع كانتينرها دستگاه‌هايي براي تنظيم دما تعبيه شده است. همچنين بدنه آن‌ها از موادي تشكيل شده كه گرما و سرما را عبور نمي‌دهد.

نوع ديگر از انواع كانتينرهاي دريايي هستند كه به آن‌ها كانتينرهاي حرارتي مي‌گويند. در اين كانتينرها از دستگاه‌هايي استفاده شده كه گرما و حرارت توليد مي‌كنند. كالاهايي كه در اثر سرما خراب مي‌شوند و بايد دماي بالايي داشته باشند، از طريق اين كانتينرها جا به جا مي‌شوند.

دسته‌بند‌ي‌هاي ديگري مانند كانتينرهاي تانكري، تهويه دار، مخزن دار و غيره نيز در بازار پيدا مي‌شوند. تعداد دسته‌بندي‌هاي كانتينرها بسيار زياد است و طوري طراحي شده‌اند كه هر نيازي را پاسخ دهند.

براي حمل بار فله ، NVOCC  و انواع ديگر حمل هاي مختلف قطعا انواع مختلفي كانتينر مورد استفاده قرار ميگيرد. براي آشنايي با اين خدمات به صفحه حمل و نقل دريايي مراجعه كنيد

 

سخن پاياني

ما در اين مطلب از شركت حمل و نقل ستاره آبي دريا به بررسي انواع كانتينرهاي دريايي پرداختيم. همچنين مزاياي استفاده از كانتينرها را ديديم و متوجه شديم كه انواع اين كانتينرها كدام هستند. نقش كانتينرها در حمل و نقل دريايي غيرقابل انكار است و حمل و نقل با اين روش حالا ديگر به يكي از پركاربردترين شكل‌هاي حمل و نقل دريايي شده است.

اگر قصد داريد كه كالاهاي خود را با كانتينرهاي دريايي به نقاط مختلف جهان صادر كنيد، شركت حمل و نقل ستاره آبي دريا اين خدمت را به شما ارائه خواهد داد. فقط كافي است كه با ما تماس بگيريد و در مورد كالاي مورد نظر به ما اطلاعاتي را ارائه كنيد. ما پس از بررسي‌هاي مختلف، كانتينر مناسب شما را انتخاب خواهيم كرد و كالاها را براي ارسال از طريق آن‌ها آماده خواهيم كرد. پس از آن نيز اين كالا بدون دردسر از طريق راه‌هاي آبي به مقصد خواهند رسيد. تجربه همكاري با حمل و نقل ستاره آبي دريا از ياد شما نخواهد رفت.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.